Asociația Moștenire Vie a luat ființă cu mai bine de 10 ani în urmă, la inițiativa câtorva oameni din Ținutul Hunedoarei, care cred cu tărie că puterea de a trăi frumos vine din moștenirea culturală pe care tinerii trebuie să o cunoască și să o ducă mai departe, din armonia pe care fiecare dintre noi trebuie să o găsească în minte, trup și suflet, din generozitate și ajutorul pe care trebuie sa il dăm celor care au nevoie.

Totul a plecat de la dragostea ”fiilor” unui mic sat care dainuie de secole in apropierea cunoscutului Castel al Corvinilor, un sat aparent neinsemnat dar cu o identitate europeană, încă necunoscută. Cercetarea, publicatiile, manifestarile de reconstituire si retraire a obiceiurilor vechi au fost insotite de actiuni sustinere financiară a tinerilor pentru studii, finanțarea unor evenimente culturale care contribuie la reinvierea și păstrarea tradițiilor.

Vrem să împărtăsim lucrurile pe care le-am facut si ce ne-am propus sa facem in continuare, cu dorinta ca acestea sa va inspire, sa va mobilizeze sa faceti lucruri de folos, sa va aduca bucurie in inima si suflet:

Cercetare si publicații ale istoriei locale, monografii de localitati.

Reconstituirea si reinvierea unor manifestari tradiționale specifice.

Acordarea de burse de studii pentru tineri.

Informare privind o viața sanatoasa armonizand nutritia, viata sportiva, munca si sufletul.

Actiuni caritabile pentru copii si persoane varstnice.

Motorul viu al Asociației Mostenire Vie este: comunitatea satului Mânerău și oamenii care s-au îndrăgostit de acest sat și au venit cu drag de nenumărate ori in mijlocul ”mânerănților”.

Ne bucurăm că mulți fii ai satului sunt în continuare atașați de aceste locuri. Interesul și bucuria lor de a participa la evenimentele pe care le organizam ne incurajează și ne stimulează să ne străduim mai mult.

Asociația a luat ființă la initiativa unui grup de fii ai satului:

• Liliana-Olivia Lucaciu  – presedintele asociației
  • Olivian-Marius Goțiu – vicepresedinte
  • Felicia-Theodora Goțiu – secretar
  • Dorin Petresc – istoric – fiu de onoare, adoptat al satului, cunoscut și îndrăgit de toată lumea